een nieuw jaar een nieuwe kijk op de orchieeën !
vzw Papilio
Contact
Soorten
Diversen
Foto's
Agenda

Epidendrum

Oorspronkelijk omvatte het geslacht Epidendrum ongeveer 1000 verschillende soorten die over grote gebieden van Noord- Centraal en Zuid-Amerika verspreid zijn.

Gezien de grote verschillen in bloem- en scheutvorming heeft men het geslacht herzien en opgesplitst in meerdere geslachten waaronder Auiza, Encyclia en Hormindium.

Tegenwoordig worden tot het geslacht Epidendrum ongeveer 500 verschillende soorten gerekend, die slanke, gelede, meerbladige pseudo-bulben hebben en eindstandige bloeiwijzen hebben.

De planten kunnen ruim 1 meter hoog worden en soms hoger. De sepalen van een bloem verschillen maar weinig van elkaar. De drielobbige lip heeft een sterk gegolfde en meestal gefranjerde rand. Het zuiltje en de nagel van de lip zijn opvallend sterk vergroeid.

Epidendrum soorten werden al vroeg gebruikt voor kruisingen om het bloemenaantal te vergroten. Zo ontstonden veel interessante hybriden met Cattleya, Saphronitis, Laelia, Brassavola en Schomburgkia. De meeste Epidendrums en hun hybriden kunnen ook op de vensterbank gekweekt worden. Ze moeten over het algemeen matig warm gehouden worden met veel licht en luchtbeweging.

Zoals in alle geslachten zijn er planten die afwijken van de algemene voorschriften; één hiervan is de Epidendrum Parkinsonianum, een hangplant met lancetvormige bladeren van ongeveer 30 cm lang en een korte pseudo-bulb van ongeveer 5 cm.

Epidendrum Parkinsonianum (Hook)

Deze plant komt vrij algemeen voor in Centraal Amerika van Mexico tot Panama. In El Salvador wordt hij gevonden op hoogten tussen de 1700 en 1900 m in vochtige bossen langs de rivieren en in Panama op 1300 tot 1800 m, hangend van boomtakken over de rivieren.

De benaming EPIDENDRUM betekent "op bomen levend" Parkinsonianum is afgeleid van Parkinson.

Beschrijving

Deze plant heeft ruimte nodig om goed te groeien (hangt niet zo graag gedrongen tegen andere planten). Zeker als hij het naar zijn zin heeft kan hij nogal wat ruimte innemen en breed uitgroeien. De hangende bulben vertakken zich, eens de plant op gang is, gretig.

Het is een epifytische groeier en kan goed gekweekt worden in een pot in de huiskamer hangend voor het venster. De bulben zijn kort, bijna mooi cylindrisch en ca. 5 cm lang. Aan de korte bulbe hangt een lancetvormig vlezig leerachtig blad ongeveer 30 cm lang en ongeveer 4 cm breed uitlopend naar de top. Wanneer het blad uit de nieuwe knop ontspruit heeft het een buisvormig model, wanneer het blad bijna is volgroeid ontrolt het zich in de langsrichting vanaf de top tot aan de bulbe. Dan komt de bloeiaanleg.

Cultuur

Deze soort moet hangend gekweekt worden, goed vastgebonden met middelgrove bestanddelen. Zolang de wortels om zich goed kunnen vasthechten is alles ok. Van zodra de plant goed vast zit zal de groei starten en zullen er wortels rond de pot (of ander materiaal) te voorschijn komen die als echte luchtwortels gaan fungeren. Dit houdt tevens in dat er een goede luchtcirculatie en een (hoge) relatieve luchtvochtigheid noodzakelijk is. De plant wordt zeer graag besproeid, zelfs onderdompelen in lauw tot fris water is zeer goed.

E.Parkinsonianum kan veel licht aan. Hoewel de bulben van nature uit hardgroen zijn kan er soms een rode zweem rond staan door de veel direct zonlicht. Dit kan niet echt kwaad zolang de bladeren niet beginnen te verkleuren. Toch is het goed zeer veel licht te geven om de bloeiaanleg te verhogen, men kan bijna zeggen hoe meer licht hoe meer bloemen.

De hoofbloei valt in het voorjaar tussen maart en mei. Bij grotere planten bloeit de plant op verschillende perioden verspreid tussen maart en oktober. Een niet nadrukkelijke rusttijd, d.w.z. minder rusten en iets lagere temperatuur zijn voldoende ongeveer 18°C overdag. Deze periode komt als het blad bijna volledig is ontvouwd.

Kunt U die lagere temperatuur niet bereiken, dan is een goede plek, dicht bij een openstaande deur of raam of ventilator of dicht bij het afkoelend glas een aangewezen plaats. Een plant die te lang te warm gekweekt wordt kan de bloei overslaan of een duidelijke teruggang van bladgrootte en te late en korte bloei hebben.

In de groeiperiode mag deze plant veel water hebben en elke week een lichte bemesting. 1 gr op 5 liter water in de koude periode van het jaar en in de lente 1 gr op 3 liter tot het blad zich ontvouwt. Dan 3x na elkaar een bloeimest met 1 gr op 2 liter water en dan 2 tot 3 weken minder water geven, dan zie je die bloemaanleg komen.

Door zijn groot verspreidingsgebied varieert de grootte van de plant, ook naargelang de vindplaats. De grootste planten vindt men in de laagste gebieden, de kleinste op hoger gelegen streken. Daaruit mag men afleiden dat de grootste planten beter tegen de warmte kunnen. Deze plant heeft in zijn bloeiwijze een voor mij aantrekkelijke vorm, en is een schoonheid als hij bloeit.

Ziezo, veel geluk met de kweek van uw planten (Barbier Marnix)

Top

Sitemap