een nieuw jaar een nieuwe kijk op de orchieeën !
vzw Papilio
Contact
Soorten
Diversen
Foto's
Agenda

Kweekplaatsen

Kan men orchideeën kweken in tuin en huiskamer?

Je hebt interesse in orchideeën, of je hebt reeds een aantal planten op de vensterbank staan, of je hebt al een serre die bulkt van de planten. Maar als je meer over orchideeën te weten wil komen en je wil er je hobby van maken of je hobby verder uitbouwen, dan kan dat best door er met anderen over te praten, vragen te stellen aan diegenen die reeds jaren ervaring hebben of door je eigen ervaringen te delen. Bij Vzw Papilio ben je welkom, zowel met je vele vragen als met je eigen verhaal, want ook wij leren graag nog bij.

 

 

 

Orchideeënvitrine

Belangrijke punten zijn : de beluchting boven en beneden in de vitrine. Grote openingen voor de verzorging, de nodige luchtbeweging met ventilatoren en vooral de belichting moet buiten de vitrine blijven voor oververhitting te voorkomen.

Terrarium met orchideeën

Terrarium is ook een vitrine maar de keuze aan planten is ook beperkt daar er dieren in verblijven. Welke dieren leven er? Wat eten ze, en hoe groot en zwaar zijn deze?

Orchideeën in de kas

Niet alle kasten uit de handel sijn geschikt voor orchideeën.
Kast moet goed geisoleerd zijn (polymethylmethacrylaat van meer den 16 mm od isolerend glas) en een stevig, vorstvrij fundament hebben.
Minstens 20% van de gehele glasoppervlakte moet bedoeld zijn om te luchten.
Beschaduwen vanbinnen of vanbuiten, moet bij orchideeën altijd mogelijk zijn.
Zonnewering is optimaal maar zeer prijzig.
Verwarming met warmwaterbuizen zijn optimaal.

Orchideeën in de wintertuin (veranda)

Bij deze keuze komen echter alleen maar planten voor die zich prettig voelen in warme omstandigheden, zoals de Phaelaenopsis soorten enkele Paphio's maar ook Dendrobium soorten. Voorwaarden voor succes is echter dat de omstandigheden dezelfde zijn als in de woonkamer. In elke wintertuin moet kunnen beschaduwd worden. Planteneilanden of dicht bijeen staan kunnen noodzakelijk zijn voor de bevochtiging optimaal te houden.
Technische middelen zoals een kamerfontein, een kleine, kunstmatige waterval of een plantenkuip met keikorrels kunnen voor voldoende vochtigheid zorgen.

Top

Sitemap