een nieuw jaar een nieuwe kijk op de orchieeën !
vzw Papilio
Contact
Soorten
Diversen
Foto's
Agenda

Persoonlijke ervaringen bij Cymbidiums

CYMBIDIUM - TIPS - SUGGESTIES

Bij mijn eerste orchidee aankoop; een geelgroene miniatuur hybride. Na veel opzoekwerk ben ik meer te weten gekomen over water, mest, en geraakt ik aan het gepaste grondmengsel. Deze plant heeft nog nooit nagelaten te bloeien.

Een tweede kocht ik op de tentoonstelling te Brugge. Al snel leerde ik de knepen kennen en ondertussen is mijn collectie al enorm uitgebreid. De meeste daarvan zijn gekregen en “gereanimeerde”. Daarmee wil ik zeggen dat ze stervend waren bij aankomst en na behandeling terug bloeibaar bleken.

Als je zo’n, op het eerste zicht weinig zieke planten uit de pot haalt merk je dat er geen gezonde wortels overblijven. De behandeling is drastisch: alle zieke wortels wegsnijden, ontsmetten, twee dagen laten opdrogen, opnieuw oppotten, de eerste weken beschaduwd zetten en weinig water geven, geleidelijk aan begieten en wat bijmesten, een schietgebedje doen en hopen dat er nieuwe scheuten en wortels komen.

Let wel, de oude bulben krijgen bijna nooit meer nieuwe wortels; enkel op de nieuwe bulben. Bij grote planten met veel bulben (= veel reservevoedsel)slaag ik er in na (maximum) 2 jaar ze terug in bloei te krijgen. Het nadeel van deze methode is dat ik niet weet welke soort bloem er zal te voorschijn komen. Het voordeel is wel dat het goedkoop is.

Hoe sterk de plant is illustreert volgend verhaal.

Bij verbouwingen tijdens de zomer werden al mijn buitenplanten schromelijk verwaarloosd. (Het weze mij vergeven). Water geven met de gieter kenden ze niet die zomer. Als ik tijd had spoot ik ze nat met de tuinslang. Maar dan wel overvloedig. Mest hebben ze bijna niet gekregen.

Groot was mijn verwondering toen ze nog bloeitakken kregen ook!

Een derde verhaal illustreert de natuurlijke weerstand tegen ziekten.

Verleden jaar heb ik oude bulben opgepot en tegen de winter had ik al jonge planten. Ze overwinterden op een koele vensterbank voor een west-venster. Ik maakte de fout door de plant te lang binnen te houden zonder te vernevelen. (Wat zou mijn vrouw wel zeggen van een bespat vensterraam). Het gevolg was dat er spint ontstond op de bladeren. Daar ik de plant toch dubbel had kon ik me permitteren eens een experiment te wagen. Zonder pardon vloog de plant buiten. Wat blijkt nu bij het binnenhalen? Zonder behandeling is er geen spoor meer van de spintmijt te ontdekken en de jonge scheuten hebben al een tweede bulbe ontwikkeld.

Moraal van deze verhalen : Cymbidium is (voor mij toch) onverwoestbaar, is zeer bloeiwillig en bij een goede cultuur verdwijnen ziekten vanzelf.

HOE VERZORG IK MIJN PLANTEN?

Eind april gaan de planten de tuin in tot eind oktober. Ze staan langs de oprit in de volle zon, dat de bladeren een gele schijn hebben is dan ook onvermijdelijk (maar volgens mij hindert dat hen niet). Dit jaar hebben ze 0°C getrotseerd zonder schade.

’s Winters staan ze op een koele plaats (ongeveer 15°C) en giet ik weinig.

’s Zomers krijgen ze veel (regen)water. In droge zomers dompel ik soms de hele plant in een emmer omdat ik merk heb dat éénmaal de grond te veel uitgedroogd is, hij geen water meer vasthoudt. Ik laat ze in de emmer tot er geen luchtbellen meer uitkomen.

Het bemesten gebeurt minstens 1x per week

Nu nog iets over de bloei. De eerste bloeien vanaf november, dat duurt de hele winter en de lente. De laatbloeiers, dat is dan reeds mei, mogen van mij niet te lang bloeien op de plant. Van zodra de helft tot driekwart van de bloemen zich geopend hebben snij ik deze af. Hoe langer ze aan de plant blijven hoe langer het duurt eer de groei echt doorbreekt en eer je kunt beginnen verpotten. Want vergeet niet dat bloei steeds nadeel is van groei.

Hoe zie je nu het verschil tussen een scheut en een toekomstige bloemtak? Een kwestie van ervaring. Een bloemstengel is ronder en als je erop duwt zal ze wat “meegeven”. Een nieuwe scheut is veel platter.

Het duurt ongeveer drie maanden eer de bloemstengel bloeit.

Uit dit alles zou moeten duidelijk zijn dat de Cymbidium een echte beginnerplant is en relatief goedkoop in aanschaf.

Proberen dus!

Bronnen :

 • W.Richter : Orchideeën het hele jaar door – Uitgever. Thieme
 • -B&W. Ritterhausen – Popular Orchids
 • Diverse auteurs – Groot Orchideeënboek – Uitgever Maissault
 • Diverse auteurs –Orchideeën en andere exotische planten – Uitgever Lekturama.
 • Michel Paul – Orchideeën in kleur, het kweken van Orchideeën in kamer, kas en tuin – Uitgever Zuidgroep-Zuidboek

TOP

TIPS

 

 • Planten die buiten gebracht worden, worden soms vergeten! Zorg echter voor voldoende water, planten buiten drogen nog eens zo vlug uit.
 • Voeg regelmatig meststoffen toe aan het gietwater.
 • Breng regelmatig slakkenkorrels toe tussen de planten.
 • In droge periodes eens spuiten met Pentac tegen rode spint.
 • Behandel je planten tegen schimmels en vlekken met Tricarbamix.
 • De plaats waar je je planten brengt uitkiezen : let op met fruitbomen, deze zijn zeer gevoelig voor luizen, planten behandelen met Malathion.
 • Controleer je planten of ze in goede conditie zijn : bijvoorbeeld niet te veel licht, opgepast voor verbranding.

Lezers die enige ervaring opdoen met hun orchideeën, gelieve deze te noteren en ze op te sturen naar de redactie we zetten ze met plezier op het web.

Sitemap